De meeste modehuizen brengen twee collecties per jaar uit. By Sanne Jansen niet. De Tilburgse modeontwerpster laat zien dat het ook anders kan met haar signature style en ‘slow & steady’ fashion.

013straatjes interview met Sanne Jansen - Foto door William van der Voort
Foto door William van der Voort

Hoe ben je in de mode gerold?
“Ik had nooit plannen om die richting in te gaan. Sterker nog, ik begon eerst een studie aan de kunstacademie, om grafisch ontwerper te worden. Toen kwam ik erachter dat mode mij alles laat doen wat ik leuk vind. Fotografie, textiel, tekenen, grafisch ontwerp en 3D-modellen maken. Dat is waarom ik nog steeds bijna alles zelf doe. Het is veel werk, maar die autonomie maakt het interessant voor mij.”

Hoe zou je jouw designs omschrijven?
“Ik heb een solide, herkenbare signatuur. Je kunt een stuk uit een van mijn latere collecties vergelijken met mijn vroege werk en dan kun je nog steeds een verhaal vertellen. Mijn designs zijn klassiek. Het is tailored kleding. Mooie stoffen, bijzondere textuur en kleuren zijn belangrijk voor mij. De knipoog die ik meegeef maakt mijn werk onderscheidend. Mensen noemen mijn collecties vaak retro, maar het zijn juist de details met een knipoog die het modern maken. Ik wil tijdloze stukken maken die mensen 50 jaar later uit hun oma’s kast kunnen trekken. En dat het dan nog steeds goed is.”

By Sanne Jansen designer - Piling Lines 2017 - interview door 013 Straatjes Tilburg
Liza / by Sanne Jansen / Piling Lines / 2017

Wat is je huidige aanpak in de mode?
“Ik maakte eerst elke maand een outfit in plaats van twee collecties per jaar, maar inmiddels houd ik mij niet meer aan een planning. Er is al zoveel mode in de wereld, dus ik ben heel bewust bezig met wat ik daaraan toevoeg. Trouwens, ik ben maar een persoon die alleen werkt aan alles dat bij mijn modemerk komt kijken. Nu creëer ik een kledingstuk of silhouet en kies ik een vrouw uit die mijn werk presenteert. Zij is niet alleen het model voor mijn kledingstuk, maar ik interview haar ook. Mijn werk wordt op hetzelfde moment als dit portret uitgebracht. Zo kan ik ook haar verhaal vertellen. De stukken zijn beschikbaar in gelimiteerde oplages, afhankelijk van de hoeveelheid stof die ik heb gevonden of gemaakt. Inspiratie voor mijn kleding komt van artiesten, mooie stoffen of een techniek die ik wil ontdekken. Mijn werk is klaar wanneer ik helemaal tevreden ben. Dat is de enige vorm van tijd waar ik mij door laat leiden. Ik hoop dat mijn duurzame en bewuste kijk op mode klanten ook laat nadenken over hoe zij met mode omgaan.”

Wat vind je zo tof aan Tilburg?
“Ik heb voor mijn werk over de hele wereld gereisd, maar Tilburg past bij mijn karakter. Mensen hier zijn nuchter, maar ze creëren mogelijkheden. Hier kunnen dingen. Ik vind het eigenlijk wel leuk dat Tilburg zoveel verborgen plekken heeft waar de rest lekker nog niet van weet, zoals het atelier waar ik werk en woon. Kunst en textiel zijn grote inspiraties voor mij, dus ik ben heel blij dat ik zo dicht bij De Pont en het TextielMuseum woon. Als je het mij vraagt is De Pont het beste kunstmuseum van Nederland. Op zaterdagochtenden vind ik het heerlijk om naar de tweedehandswinkel PortAgora te gaan. Als je weet waar je moet kijken is Tilburg een vintage goudmijn.”