Kunstenaar Erik Veldmeijer, bekend als Veldinho, tekent en schildert al van jongs af aan, met graffiti startte hij zo’n 25 jaar geleden. Erik heeft de afgelopen jaren al veel bekende werken in Tilburg op zijn naam staan. MIsschien wel zijn bekendste is het Bartkira-kunstwerk op de Hall of Fame, inmiddels één van de meest gefotografeerde gevels van de Spoorzone. Sinds de laatste drie jaar schildert hij ook op canvas. Vanuit die stijlen komen nu heel veel dingen samen. Zo is zijn werk bij veel lokale winkels, coffee bars en ook steeds vaker bij exposities te bewonderen.  Een mooi moment voor ons om de nieuwe cover van de Tilburg city guide te laten schilderen door Veldinho. De 4e editie van de 013 Straatjes, ‘The key to the city’!

Wat is het idee achter het kunstwerk?
“Door middel van kunst laat je een footprint achter en dat heb ik omgevormd tot een sleutelhanger van een sneaker omdat ik me in Tilburg thuis voel, de zool is de kaart van mijn buurt en de rest van de schoen toont een deel van onze ‘skyline’, de swoosh is eigenlijk gewoon de t.”

De stad Tilburg voelt voor mij als een groot dorp, het voelt dorps, gemoedelijk en dat voelt voor mij fijn. Grotere steden geven teveel prikkels. Iedere keer als ik terugkom naar Tilburg ben ik blij dat het er rustig is.”

Waar haal je inspiratie vandaan?
“Ik haal vanuit verschillende dingen inspiratie. Tijdens een wandeling door de stad of gewoon door het journaal te kijken. Op dit moment haal ik veel inspiratie uit mijn jeugd. Ik denk dat het komt door het overlijden van mijn moeder, daar ben ik veel mee bezig en denk veel aan haar.. Op deze manier haal ik het mooie en het fijne van mijn jeugd terug door middel van beelden.”

Is deze kunst dan voor jezelf gemaakt of wil je het juist aan anderen laten zien?
“Die herinneringen aan specifieke spullen zijn universeel (bv de LEGO doeken). Wie heeft er niet met Lego gespeeld. Ik merk dat mensen die mijn doeken zien zelf ook weer terug naar hun jeugd gaan en aangetrokken worden door die doeken. Dat maakt het voor mij mooi en interessant!”

Hoe en waar is jouw werk te zien in de stad?
“Veel van mijn grote muurschilderingen zijn in de Spoorzone, het Dwaalgebied, het Centrum en bij festivals zoals Woo Hah te zien. Mijn canvassen hangen bij veel lokale winkels en coffee bars, zoals Stuen, Buutvrij, en Pig & Rey. Daarnaast is mijn werk ook steeds vaker bij art exposities te koop.”

Wat zijn je favoriete spots in Tilburg?

“Het terras van de Langeboom omdat er altijd iets gebeurt. Pig & Rye door de liefde en ambacht die er ingestopt wordt. Ik fiets ook altijd ff door de Piushaven, dat is echt een voorbeeld van hoe Tilburg iets heel mooi aan kan pakken, daar ben ik trots op. Moerenburg is ook zo mooi en fijn”

Wat is jouw tip voor mensen om van Tilburg te genieten?
“Het eerste wat bij mij opkomt is ‘ga op je gemak wandelen want dan is Tilburg op z’n mooist’. Eigenlijk ook de reden hoe de cover tot stand is gekomen.”

English