Skateboarden is al jaren erg levendig in Tilburg. Vroeger maakte Sjoerd Vlemmings onderdeel uit van de lokale skatescene. Nu is hij de eerste Nederlandse bondscoach op de Olympische Spelen van 2020 in Tokio.

013straatjes interview met Sjoerd Vlemmings - Foto door William van der Voort
Foto door William van der Voort

Waardoor ben je gaan skateboarden?
“Ik keek altijd naar The Simpsons en vond Bart Simpson met zijn skateboard echt sick. Niemand in mijn buurt was nog aan het skaten, maar ik was meteen verkocht. Toen ik later naar Tilburg verhuisde voor mijn studie Algemene Lichamelijke Opvoeding, leerde ik een grote groep skaters in de stad kennen. We gingen gewoon skaten en maakten video’s. Het was één n grote familie met Hans van Dorssen (heeft veel betekend voor de Tilburgse skatescene red.) als de ‘godfather’. Iedereen was welkom om aan te haken, maar er was een hoog instapniveau. Wanneer meerdere gasten in de groep meer kunnen dan een standaard kickflip, wil je ook op dat niveau meedoen, wat ons allemaal motiveerde. We reisden over heel de wereld om skatevideo’s te maken, maar Tilburg was onze thuisbasis. Nu is Hans mijn assistent-bondscoach bij de Olympische Spelen.”

Skateboarden is in 2020 inderdaad voor het eerst een Olympische Sport. Wat hoop je nog meer te bereiken?
“Tijdens de Olympische Spelen ben ik bondscoach van zowel het heren- als damesteam. Ik verwacht echt veel van onze dames. Het is jammer dat skaten toch vooral een mannensport is, maar ik zie dat steeds meer vrouwen gaan skaten. En ze zijn echt goed.”

Welke plekken in Tilburg zijn fijn om te skateboarden?
“We verzamelden allemaal voor de schouwburg, Theaters Tilburg. Er is daar een rand die steeds hoger wordt, wat een goede manier is om steeds een stapje verder te gaan. Daarnaast is de grond egaal. En het is een open plek in het midden van het centrum, wat houdt je hier tegen? Deze plaats, onder skaters bekend als de cluster, is groot genoeg om met meerdere mannen tegelijk te skaten, wat we vaak deden toen ik hier nog studeerde. Een andere toffe plek is bij oude plantenbakken bij Manpower. Hall of Fame, met het Ladybird skatepark, is super. We hebben meer plekken zoals dit nodig, vooral voor spelers die mee willen doen met competities.”