Ruben de Bruijn is kunstenaar en illustrator. Zijn werken onderscheiden zich door hun rijkdom aan kleur, oog voor detail en nemen je mee op een reis in een utopische wereld. Je kunt er uren naar kijken en iedere keer iets nieuws ontdekken. Hij werd een bekende Tilburger door zijn project ‘Tilburg Topia’ en mag het nieuwe Tilburgse Leesplankje vormgeven. Geïnspireerd door 013 Straatjes heeft hij in deze stijl ook de nieuwe cover van de 5e City Guide ontworpen.

Hoe is je idee voor de cover ontstaan?

“Je gaat van de ene wereld in de andere, met 013 Straatjes loop je ook van het ene gebied naar het andere. De ritssluiting komt van een landschapsarchitect waar ik veel bewondering voor heb, Marieke Vromans (zij ontwierp in deze vorm het grote kunstwerk in het Spoorpark, red.). Ik heb van de rits een spoor gemaakt. Het is letterlijk een opening van de verstedelijking van Tilburg en dat je het groene park inloopt. Zo kun je dat voor de stad zien, het loopt over in elkaar. Dat is naar mijn idee ook de hele bedoeling van 013 Straatjes en van de stad, dat het één geheel wordt. In de rest van de cover zie je hoe de stad leeft alsof het een festivalterrein is met verschillende area’s en verschillende details, en zie je de ontwikkeling van de stad in de verschillende gebieden.”

Cover 5e editie 013 Straatjes City guide Tilburg

Welke plekken in de stad vind je interessant? 

“De LocHal is erg tof. En Gianotten Mutsaers natuurlijk! Vroeger had je daar een tweedehands hoekje, daar ging ik altijd lekker op de grond zitten. Het geeft een huiselijk gevoel om omringd te zijn door verhalen en potentiële wijsheden. Boeken staan er gewoon, die vragen niet om aandacht zoals digitale media dat doen.”

Waar is je werk te zien?

“Ik heb de laatste maanden verschillende exposities gehad maar ik presenteer ook veel werk op Instagram (Rubentopia). Bij Doloris is nu ook een boek van mijn werk te krijgen. Voor Poke bowl restaurant Hoki Poké in Tilburg heb ik een grote muurschildering gemaakt. Voor Lowlands laat ik servetten uitprinten en als het goed is gaat er nepgeld geprint worden voor het programma ‘Wie is de Mol?’. Ik maak ook een twintigtal illustraties voor et nuuw Tilburgs leesplèngske voor de Bibliotheek. In de herfst vindt de presentatie plaats in de LocHal”.

INTERVIEW ENGLISH

Kunstenaar Ruben de Bruijn