Chocolatier Dries Michels van Friandries had maar één les in chocolade nodig om te weten: dit is het. Nu neemt hij Tilburg over met zijn experimentele bonbons en heeft hij de cover van onze 3e city guide ontworpen.

“Wat mij inspireerde was het idee van Edwin en Jolanda om de kleurrijke gebieden en creatieve plekken samen te smelten. Dus ik vond een geweldige manier om de chocolade te mengen. Chocolade en samensmelten gaan natuurlijk hand in hand.”

013straatjes interview met Dries Michels van Friandries - Foto door William van der Voort
Foto door William van der Voort

Wat zorgde ervoor dat je chocolatier werd?
“Ik heb drie koksopleidingen gevolgd. In het laatste jaar van mijn derde opleiding kregen we één les over chocolade. Dat was het voor mij. Chocolade is heel divers. Ik schilder met kleuren, gebruik verschillende smaken en verzin interessante vormen. Wat het voor mij leuk maakt is experimenteren. Ik ben niet opgeleid tot chocolatier, maar dat is juist mijn sterke kant. Friandries is afgeleid van friandises, wat in het Frans ‘lekkers bij de koffie’ betekent. Dat is precies wat het is. Maar dan gemaakt op mijn eigen manier.”

Wat maakt jouw chocolade zo anders?
“Als chef-kok heb ik verstand van smaak en bereidingswijzen. Ik kan heel snel smaakcombinaties bedenken. Ik laat de vulling echt spreken door een dun laagje chocolade. Mensen verwachten niet dat ik ingrediënten zoals biet en basicilicum gebruik. Een tijdje geleden heb ik een bonbon met vlierbloesem uit de stad gemaakt. Dat is een van mijn huidige favorieten. “Ik ben een echte citrusgek. Een citroen bijvoorbeeld kan zowel zoet als bitter zijn, als je de schil gebruikt. Het ingrediënt waar ik het liefste mee werk is de yuzu, een Japanse citrusvrucht. Deze is fris en aromatisch. Ik vind de yuzu zo geweldig dat het al jaren in mijn kop zit om het te laten tatoeëren op mijn lijf.”

Wat vind je zo tof aan Tilburg?
“Tilburg is echt mijn stad. Met topkwaliteit lunchrooms zoals Lunchcafé Nieuwland, underground hiphop-feestjes en goede concerten. Wanneer ik wil relaxen ga ik naar het Wilhelminapark. Liggen tekenen in het gras en lekker aan het water zitten. Veel ideeën komen hier tot stand, net zoals samenwerkingen. Ik heb chocolade gemaakt met ingrediënten van de KaasZaak, FroziYogi, Loc Brewery en anderen. Ik ben bezig om hier in Tilburg mijn eigen winkel te openen. Het zou mooi zijn als Friandries in meerdere steden een vestiging krijgt, maar de hoofdvestiging blijft altijd in Tilburg. Dit is mijn basis.”