City guide cover artist Djenné Fila

Djenné is een Tilburgse illustrator die met haar illustraties verhalen verrijkt. Fantasierijk, eigentijds, en poëtisch. Dat doet ze voor (kinder)boeken, musea, campagnes én nu ook voor 013 Straatjes! Ze maakt sfeervolle beelden vol structuren die ze samenstelt door middel van haar unieke collagetechniek.

21 juni is Djenné bekroond met de Zilveren Griffel van 2023 voor Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen. Een prijs voor de best geïllustreerde kinderboeken van afgelopen jaar. Eerder werden de kinderboeken Schaduw van Toet, en Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen, genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs.

Djenné Fila, fotografie: Danu Caris
013 Straatjes City Guide Tilburg Editie 7 2023 – Cover illustratie Djenné Fila

Wat is het idee achter de cover?

De coverillustratie toont Tilburg als een schatkaart. Ik wilde de karakteristieke gebouwen als in een pop-up boek uit de pagina’s laten springen. De zonnestralen vormen weggetjes naar de stad die in de spotlights staat. Je voelt de lente en opgewektheid, de illustratie is een uitnodiging om de schatten en verhalen van de stad te gaan ontdekken. 

Hoe en waar is jouw werk te zien?

Mijn kinderboeken vind je in boekhandels door heel Nederland. En op dit moment werk ik samen met een Tilburgs team aan een heel leuk project voor Het Natuurmuseum Brabant, ik maak illustraties voor de nieuwe tentoonstelling ‘Leve het leven’ die eind 2023 opent! Mijn werk reist binnenkort voor het eerst over de landsgrenzen.

Wat zijn je favoriete spots in Tilburg:

De straatjes van het Dwaalgebied, Block013 om te boulderen en de Piushaven om in te zwemmen. Het kunstzinnige doolhof van Doloris mag natuurlijk niet ontbreken in mijn lijstje. Ik lunch graag bij Buutvrij, drink graag een biertje bij RAW en ga vaak langs boekhandels Gianotten en Livius. 

Wat is jouw tip voor mensen om van Tilburg te genieten? 

Dé gids van 013 Straatjes met verborgen schatten scoren natuurlijk. En als je gaat wandelen: kijk ook eens omhoog, daar ontdek je prachtige gevels met sierbalkonnetjes, poëzie op de muren, oude gevelreclames en paspoppen of curiosum achter de ramen. Ze vertellen de verhalen van de stad en haar inwoners, zo ontdek je dingen die iemand anders niet ziet. 😉

Meer van haar bijzondere werk is te bekijken op de website

Kinderboek Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen – Illustraties Djenné Fila