Wij van 013 Straatjes houden van struinen, dwalen en het ontdekken van de pareltjes in Tilburg. Dat je er goed kunt shoppen, eten en drinken hebben we daarbij al vaak – letterlijk – in kaart gebracht. De laatste jaren is het ook steeds beter nachtelijk stappen geworden in Tilburg. En het kan almaar leuker worden, nu organisatoren van de gemeente later mogen gaan sluiten. Mark van Bergen van het Brabantse danceplatform This Is Our House, ook gebaseerd in Tilburg, zoomde samen met 5 partybazen in op het succes van de lokale scene. En vroeg ons de beelden daarbij te verzorgen. Bij deze de oogst, plus een samenvatting van het tweeluik op This Is Our House. Wat maakt de Tilburgse scene zo bloeiend, en hoe kan dit behouden blijven?

Stappen kun je tegenwoordig letterlijk stevig, in onze binnenstad. Want er zijn wat stappen gemaakt in de Tilburgse partyscene, de afgelopen jaren. Er is zowaar een soort van nachtelijk clubrondje ontstaan, vrijwel ieder weekend met feestelijke aanbiedingen voor liefhebbers van house, techno en andere elektronische dansmuziek.

013 Straatjes - This is our House - Clubronde kaart

De zuidelijke dancewebsite This Is Our House, gevestigd in BANK15, legde de zelfbedachte clubronde maar eens af. En deed dat samen met 5 vormgevers van de Tilburgse scene, die aan de bewuste locaties gekoppeld zijn. 013 Straatjes leverde de foto’s en dit bijhorende kaartje.

Vedraaimolen-milo-van-buijtene-013-straatjes-this-is-out-house-clubronde-dudokrtrekkend vanuit het 013 van danceprogrammeur Bas Veekens, streken we voor een eerste interviewsessie neer in Dudok. Het honk van Draaimolen, met Milo van Buijtene aan het roer.

Spoorzone

Next: de Koepelhal. Temidden van meerdere locaties is de oude NS-hal het meest prominente podium van het Qanvas van Joep van Gorp. Aus Berlin is daar hun paradepaardje qua events.

joep-van-gorp-013-straatjes-this-is-out-house-clubronde-koephal

Daarna door naar Club Smederij, waar Qanvas uiteraard óók resideert. Maar wat nu vooral het terrein is van huisprogrammeur Jeroen Opstelten a.k.a. Ben Penn (De Gin Gin). Een tweede volwaardige club inmiddels in Tilburg – de meeste zuidelijke steden hebben er niet eens één.

Tot slot zakten we af naar Gin Fizz. Onder de bezielende leiding van Sam van Nieuwamerongen al meer dan 2 jaar het enige echte clubhuisje van Brabant.

Met al die locaties en key players is meteen veel gezegd over de levendigheid van de Tilburgse scene. Maar nog niet eens alles uiteraard.

Tal van andere collectieven (o.a. Suburban Disco, Selektah, KITSCH, Hauz of Wax en Impload zorgen ook voor frisse activiteit. Zelfs de Randstedelijke concepten (Pleinvrees, Zeezout) duiken nu op Tilburg (tot ergernis van diezelfde lokale collectieven).

Verruiming openingstijden

Het kan nog wel eens extra levendig worden in de Tilburgse nachten. Onlangs stemde de gemeenteraad in met een voorstel voor verruiming van de openingstijden. Op aanvraag mogen locaties per jaar 10 keer tot 6:00 uur openblijven (was 4:00 uur). Dat is nog exclusief ‘reguliere’ lange nachten als met oud en nieuw en de Meimarkt.

bas-veekens-013-straatjes-this-is-out-house-clubronde-poppodium-013

Hoewel er soms best concurrentie is en veel dingen intern en gezamenlijk nog veel beter kunnen is het toch frappant dat nu juist in Tilburg zoveel partijen en concepten naast elkaar kunnen bestaan. Waarom is dat?

Volgens Jeroen is de verklaring simpel: “Hoe meer massa in je stad, hoe meer je te bieden moet hebben.” Bas: “Een rijke nacht werkt gewoon aantrekkelijk. Je kunt mensen hier houden. Vooral de wat creatievere.”

DIY

Jeroen: “Dit aanbod past ook gewoon echt bij Tilburg. Er zitten hier veel jonge, culturele mensen, veelal door het onderwijsaanbod.” Milo verwijst naar de oorspronkelijke housegedachte. “Tilburg, dat zijn harde werkers, aanpakkers. Het is een stad van de DIY-mentaliteit. Do It Yourself.”ben-penn-jeroen-opstelten-013-straatjes-this-is-out-house-clubronde-club-smederij

Sam is absoluut blij met het vele partypubliek in de stad, maar blijft realistisch. “Er is een heel vaste club bezoekers in Tilburg. Je merkt het gewoon al snel op het ene feest als het andere ook wat doet.”

sam-van-nieuwamerongen-013-straatjes-this-is-out-house-clubronde-gin-fizzJoep: “Het belangrijkste is dat we de verjonging vasthouden. Het gros van de studenten met een diploma trekt nog steeds direct de stad uit.”

Sam: “Vanuit de gemeente moet meer de link gelegd worden met het nachtleven. Tilburg mag best trots zijn op wat er hier gebeurt en zou dat ook veel meer naar buiten kunnen brengen. Pronken met ‘evenementenstad’ en ‘cultuurstad’ is goed, maar daar onbreekt onze scene nu wel nog in.”

Lees het complete tweeluik over de Tilburgse scene op This Is Our House.

013 Straatjes - This is Our House - Clubronde partyscene