Is het al bier uur? Of je nu zin hebt in een pilsje of lokaal speciaalbier, lekker rustig in het zonnetje of tijdens een unieke kroegentocht. In Tilburg staat het koude bier voor je klaar. 013 Straatjes geeft je 6 tips om van je favoriete bier te genieten. Proost!

Burgemeester Jansen
Heerlijk aan de haven zit Burgemeester Jansen, tapperij van de Piushaven en pionier van het gebied. Landkaarten aan de muren en kratten bier boven de ingang zorgen voor een gezellige en ongedwongen sfeer. Drank staat centraal, aldus de tapperij. Dat is wel te merken met een aanbod van 15 kranen op de tap en zo’n 100 speciaalbieren. Drank ondersteunende hapjes zoals een kaasplank maken het compleet.

Café Bakker
Op de Korte Heuvel zit deze robuuste en gezellige borrelbar die bruist van de creatieve energie. Je vindt hier alleen maar bieren van Nederlandse bodem. Ons eigen land heeft genoeg (micro)brouwerijen die niet onder doen voor Belgische bieren, vindt Café Bakker. Daar kunnen wij ons wel in vinden. Naast binnenlands bier bestel je hier ook een stevige bodem in de vorm van een lunch, diner en een borrelplank. Met bier als hoofdproduct grijpt het café terug op de vroegere functie van het pand, een bakkerij. Brood en bier hebben namelijk veel dezelfde ingrediënten, maar bij laatstgenoemde zit net iets meer water.

Kandinsky
In biercafé Kandinsky op de hoek van de Telegraafstraat proosten speciaalbierkenners met jongeren die hun eerste pilsje proeven. Door de rood-met-witte luifels oogt het interieur al gezellig, maar die sfeer is binnen nog meer uitvergroot. Het biercafé is dé plek om rustig te genieten van het grootste aanbod in bieren van Tilburg. Ze hebben negen kranen op de tap en meer dan 200 (!) soorten bier. Kandinsky is lid van de Alliantie van Biertapperijen, een vereniging van bruine cafés die zich specialiseert in speciaalbier.

Lokaal Zeven
Wat ons betreft is Lokaal Zeven een van de leukste klaslokalen ooit, want er is bier. Hier eet en drink je tussen de krijtborden, wereldbollen en landkaarten uit de Aardrijkskundelessen in. Steek je vinger op en laat het personeel iets vertellen over één van de vijftig bieren op de fles en tap. Tijdens de toffe bierproeverij kun je drie (speciaal)bieren kiezen om te drinken bij een driegangenmenu. Laat je verrassen door de diversiteit van de bieren die elk gerecht weer anders aanvullen. 

Het Wapen van Tilburg
Bij Het Wapen van Tilburg zit je middenin de bourgondische Brabantse gezelligheid. Wat betekent dat een goed biertje er wel in gaat. In deze herberg proost je met vijf verschillende biertjes terwijl je het personeel alles kunt vragen tijdens de high beer. Behoefte aan een echt stevige bodem? Het Bier en Diner arrangement is een aanrader door de combinatie van ‘Wapen-toppers’ als op de huid gebakken schelvisfilet. 

LOC Brewery
Deze lokale brouwerij ontstond in 2014 toen vier vrienden zichzelf het ambt van bierbrouwen aanleerden. De slogan van LOC, drink with mates, zegt eigenlijk alles. In de weekenden kun je precies dat doen in de Food Hall 88, waar de bierbrouwers nog tot eind april hun hippe speciaalbiertjes tappen. 

Staat jouw stamkroeg er niet tussen? Kijk dan eens tussen dit aanbod van biercafés en speciaalzaken.