Bands die ‘s nachts in winkels spelen, dansers die zich voort bewegen op het water, filosofen die een nacht lang discussiëren. Eén nacht per jaar staat heel Tilburg in het teken van cultuur. Op zaterdagnacht 24 oktober is het tijd voor de Tilburg Cultuurnacht! In de kleinste zaakjes en grootste theaters is van alles te ervaren. Van spectaculaire dans tot bijzonder theater en van chille muziek tot toffe exposities. Wij delen onze vier must see’s.

Let op: om toegang te krijgen tot alle acts heb je een polsbandje nodig. Dit kost 10 euro en is te koop bij de NWE Vorst, Theaters Tilburg, Paradox en Factorium. Voor sommige locaties, zoals Lokaal21, heb je geen bandje nodig.

beeld-niels-mud-630x300

1. Spoorzone

Kun je met een platenspeler alleen maar muziek afspelen? Nee, hoor. Niels Mud weet het muziekapparaat om te toveren in een soort beamer. Men neme een lampje en een platenspeler en met de juiste framerate en veel licht ontstaat er een animatie. Voor ons lijkt het wel magie, maar zo creëert Niels een praxinoscoop. Dit apparaatje werd uitgevonden in 1877 door de Fransman Charles-Émile Reynaud. Het woord praxinoscoop betekent actie-kijker in het Grieks. Het vertellen van verhalen staat voorop bij de animator, dus met dat actie kijken komt het wel goed.

Waar: Polygonale Hal, Burgemeester Brokxlaan
Wanneer: 20.00 – 23.00

beeld_matteo-mijderwijk_2-630x300

2. Dwaalgebied
Zonder voorbereiding een swingende jamsessie eruit knallen, dat is het mooie van jazzmuziek. Een muzikant probeert wat en de anderen weten daar moeiteloos op in te spelen. De jonge pianist Matteo Mijderwerk improviseert samen met twee grondleggers van de Nederlandse jazzscene: bassist Ernst Glerum en drummer Han Bennink. Het trio speelt een set van 30 minuten in de x-set van Cinecitta. Wij kunnen alvast verklappen dat het einde verrassend gaat worden, ook voor de muzikanten. Aan de stille film
Un chien andalou, van Salvador Dali en Luis Bunuel, voegen zij een extra dimensie toe door een nummer te improviseren.Wat: Matteo Mijderwerk, Ernst Glerum en Han Bennink

Waar: X-zaal Cinecitta, WillemIIstraat 29
Wanneer: 22:00 – 23:00

beeld-Zeevuh-630x300

3. Centrum
Like ons roepen we allemaal, terwijl wij ons leven met het wereld wijde web delen via vlogs en selfies. Op onder andere Snapchat, Instagram, Twitter en Facebook communiceren wij met onze volgers. Hashtag hier, comment daar. Wie gaat er nu nog zonder smartphone de deur uit? Soms lijkt ons digitale leven alleen real life over te nemen. Dan kunnen we niet eten zonder een foto van onze maaltijd op Instagram hebben geplaatst. Theater Zeevuh haakt hier op in met scènes uit hun voorstelling Deel Mij, in het pand van een internetbureau.

Waar: Prezent Internet, Stadhuisplein 345a
Wanneer: 20:30 – 21:55, 21:30 – 21:55 en 22:30 – 22:55

vloeistof-630x300

4. Piushaven
Een stel komt aanroeien in de Piushaven. De picknickmand en champagnekoeler staan gereed in het roeibootje, maar ze hebben vooral oog voor elkaar. Voor die jurk en dat pak dat niemand zo goed staat als hun partner, het maanlicht dat speciaal voor hen lijkt te schijnen. Wat kan er nu nog mis gaan op deze magische avond? Veel, zo zal het koppel snel genoeg merken. Wat de beste avond van hun leven had moeten worden, eindigt in een moord. Murder on the dancefloor aan de kade van de Piushaven. Vloeistof danst de sterren van de hemel vanuit een roeibootje.

Waar: De kade Piushaven, ten hoogte van de Burgemeester Jansen, Piushaven 22
Wanneer: 21.00 – 21.30 en 22.15 tot 22.45

Natuurlijk is er nog veel meer te doen tijdens de Tilburg Cultuurnacht. Bekijk hier het hele programma. Vooruit, nog een tip van ons: eigenlijk is de Cultuurnacht het leukste als jij je laat leiden waar de nacht je brengt. Plan alvast in wat je niet wil missen, maar laat je vooral ook verrassen.