Op vrijdag 3 februari vond de kick-off plaats van 013 Denim. Een bijzonder initiatief van zeven Tilburgse organisaties uit het bedrijfsleven, cultuur en onderwijs. Het doel is om in één week zo’n 3.000 oude Tilburgse spijkerbroeken in te zamelen voor het recyclen en ontwikkelen van een nieuw en uniek Tilburgs textiel. Koningsdag wordt aangegrepen als hét moment om 013 Denim te presenteren aan de stad.

Tilburgse kunst
Textielbedrijf Wolkat beheerst als enige de volledige recycling keten ter wereld en gaat alle ingezamelde jeans in Marokko recyclen tot denim garens. Deze ‘draden van de stad’ worden voor 50 procent de grondstof van 013 Denim. De andere helft komt van biologische katoen garen uit India. De twee garens – schering en inslag – worden samen de nieuwe denim stof. Het duurzame en innovatieve textiel wordt vervolgens in samenwerking met studenten van ROC Mode Tilburg, Fontys Academy for Creative Industries en kunstenaars uit de stad gebruikt voor nieuwe Tilburgse producten en kunst. Met Koningsdag zullen de speciale denim producten beschikbaar zijn.

013 denim - Wolkat Philip Boumans Kimberly van der wal Fontys ACI Pieter Bon en 013 Straatjes Jolanda de Leeuw-Geschiere

Stof tot nadenken
Verschillende partijen in de stad komen sinds 2014 (op initiatief van Rabobank Tilburg en omstreken) als Tilburg Textielgroep bij elkaar ter ondersteuning van Indiase katoenboeren. Hieruit zijn de afgelopen jaren al diverse mooie projecten en samenwerkingen ontstaan. Voor Koningsdag boog deze groep zich over de vraag: hoe kunnen wij Tilburg in deze periode als moderne textielstad presenteren?  “Wij zien het Tilburg van nu als een mooie stof, vernieuwend en duurzaam, aldus  Jolanda de Leeuw van 013 Straatjes. Jolanda: “De draden van de nieuwe stof zijn de draden die Tilburg als stad met elkaar verbindt: We zijn sterk op sociaal vlak, cultuur en innovatie, maar ook is Tilburg een echte studenten- en ondernemersstad. Al deze Tilburgse draden worden nu letterlijk en figuurlijk verweven tot 013 Denim en zorgt het geheel voor ‘stof tot nadenken’. “Het betrekken van de kinderen en studenten in dit proces van hergebruik en duurzaam katoen is ook voor leerlingen heel inspirerend” zegt Kimberley van der Wal van Wolkat.

Duurzame invulling
Het is overigens niet de bedoeling dat het bij een eenmalige productie van de nieuwe textielstof blijft. Ook na Koningsdag zal dit project verder worden doorgezet met de studenten van ACI en ROC Mode Tilburg, zoals tijdens Tilburg Fashion in juli, benadrukt Pieter Bon van Fontys Academy for Creative Industries. “Het is een unieke samenwerking tussen Tilburgse bedrijven die het textielverleden eren en daar een vernieuwende en duurzame invulling aan geven. Het denim-project is een perfect begin om Tilburgers en textiel weer samen te brengen.

Wie het proces van inzameling tot 013 Denim wil volgen, kan terecht op 013denim.nl

013 Denim - 013 Straatjes Tilburg

013 Denim is een initiatief van verschillende partijen uit de stad
Deelnemende partijen van de 013 Denim groep zijn: Wolkat 100% circulaire recycling, 013 Straatjes, Fontys Academy for Creative Industries, Rabobank Foundation Tilburg en omstreken, ROC Mode Tilburg en Michel Klop.
Het project wordt ondersteund door: Gemeente Tilburg, Citymarketing Tilburg, Rabobank Tilburg en omstreken, Interpolis en TextielMuseum.
Overige partijen die onderdeel zijn van de Tilburgse Textielgroep zijn Bonheur Horeca groep, Innofa, Tricorp en Joris van Spaendonck.