De culturele ambassadeur die Beatrix aan het dansen kreeg aan het woord.

De van oorsprong Afrikaanse muzikant Peto Cadmus maakt hartverwarmende muziek in heel Tilburg. Of hij nu optreedt op festival Mundial, in de kerk, jazzcafé Paradox of een workshop geeft aan jongeren: iedereen danst en geniet van zijn swingende drums en gospelzang.  “Het gebeurt niet vaak dat een act je bij het eerste nummer al laat dansen, bij mij wel. Ik zie dat de mensen hun zorgen vergeten. Ik laat de mensen goed voelen én genieten.”

013Straatjes-Tilburg-interview-Peto-Cadmus-Fotografie-Sheridan-FlipseHoe ben je in Tilburg terecht gekomen?
“Ik vertrok alleen uit Afrika met een koffer. Dat was alles. Een koffer en zoveel liefde voor muziek. Ik was jong en energiek. Ik had grote dromen en hoorde van Afrikaanse muzikanten die hun muziek in Europa aan de grond kregen. Van voetballers die hier naartoe kwamen. Eerst woonde ik in Breda waar ik iemand ontmoette en binnen een week een optreden te pakken had. Muziek bracht mij later naar Tilburg en de liefde deed mij blijven.”

Wat vind je zo tof aan deze stad?
“Tilburg is the home of music. In zo’n kleine stad gebeurt er zoveel als het op muziek aankomt. Het is een unieke stad met veel culturen. De Marokkaanse, Surinaamse en Afrikaanse cultuur mixt samen met de Nederlandse cultuur. Tilburg is mijn thuis. Ik word met open armen ontvangen. Ik denk niet in grenzen, maar benader alles met een positieve instelling. Deuren gaan hier voor mij open. Nee, Tilburg is meer dan een thuis. Het is een plaats waar ik voel alsof ik de wereld aan kan. De mensen staan hier zo open voor Afrikaanse muziek in zijn puurste vorm. In Tilburg is men gek op de drums, het dansen, springen en zweten. Dat is de energie die ik geef en terug krijg op zoveel verschillende manieren!”

Waar in Tilburg kunnen we jou vinden?
“Ik maak overal in Tilburg muziek. Op de universiteit, in cafés zoals Weemoed en de kerk. Maar ook in Café Bosvreugd, De NWE Vorst, Poppodium 013, Theater de Boemel en op een festival als Mundial. Tot voor kort had ik een ruimte in de Spoorzone. Een nieuwe community waar we elkaar helpen en waar ik veel vrienden heb ontmoet. Nu is het tijd dat er weer nieuwe dingen komen. Ik zit nu in een nieuwe positie om nog meer liefde te verspreiden.”

Hoe zou je jouw muziek omschrijven?
“Mijn muziek is een explosie van vrolijkheid. Ik maak Afrikaanse muziek, maar wordt ook beïnvloed door Motown, Amerikaanse muziek, reggae, Caribische muziek en soul. Ook dat is muziek die in Afrika groot is. Ik zing en drum op djembés, maar speel ook andere instrumenten. Als ik geen muziek maak, dan ben ik met geluid bezig. Hans van de Ven heeft mij daar van alles over geleerd. Dat opende voor mij veel deuren in Tilburg. Ik laat mensen dansen.”

Wat voor deuren?
“Veel werk dat ik nu doe in Tilburg. Van het regelen van geluid op allerlei plaatsen tot optredens met mijn vroegere bands en mijn eigen muziek. Ik ben een culturele ambassadeur. Ik vertegenwoordig de Afrikaanse cultuur. De liefde die ik uit Afrika meenam, krijg ik terug op duizenden manieren. Ik help veel muzikanten. Als Afrikaanse muzikanten op festival Mundial staan verblijven ze vaak in mijn huis. Ik geef ze apparatuur en laat ze in mijn studio repeteren. Ik inspireer ook veel jonge mensen. Ik geef ze advies of als dat nodig is geef ik ze geld. Ga en doe je ding, geef ik ze mee. Ik help straatjongeren en vluchtelingen. Tijdens een kop koffie vertel ik ze hoe ik hier kwam en wat ik nu met mijn leven doe. Ik leer ze om Tilburger te worden. Ik ben graag een rolmodel voor cultuur. In de etnische zin, maar ook op muzikaal vlak.”

Waar komt je passie voor muziek vandaan?
“Muziek is voor Afrikanen net als een Nederlander die leert fietsen. We zingen overal. Op straat, in de kerk en in school. Nog steeds maak ik elke zondag gospelmuziek in de Parochie Peerke Donders en soms ook in de Afrikaanse kerk. Dat is mijn holyday in plaats van een holiday.”

Wat zijn de mooiste optredens die je hebt gegeven in Tilburg?
“De optredens op Festival Mundial in de Spoorzone uit 2014 en 2015 liggen nog vers in mijn geheugen. Daar stond ik dan met mijn band, mijn muziek. Het was memorabel. Mundial heeft echt een impact in de Afrikaanse cultuur. Afrikanen willen weten welke bands er spelen en komen hier graag spelen. Dat was ook al zo bij de edities in het Leijpark. De Tilburg Parade op het Pieter Vreedeplein schiet mij ook te binnen. Of het Benebnooma Benefiet Feest in café Bosvreugd. Het optreden in het Midi theater om die plek een boost te geven was ook geweldig. Er zijn zoveel mooie optredens geweest hier in Tilburg. Mag ik er ook eentje noemen die niet in Tilburg was? In het Schouwburg Theater in Den Haag heb ik voor prinses Beatrix, toen nog koningin, opgetreden. Ik ben de man die Beatrix aan het dansen kreeg, haha. Er zit trouwens wel een Tilburgs tintje aan dat optreden. Daar ontmoette ik oud-burgemeester Johan Stekelenburg, vlak voor hij in 2003 overleed. Als je het mij vraagt is dat de beste burgemeester van Tilburg geweest. Hij was meer dan politiek.”

Welke Tilburgers inspireren jou?
“Eigenlijk zijn het er teveel om op te noemen. Ik ontmoet heel veel mensen, alleen dat is al inspirerend. De saxofonist Henk Koekkoek, die bijna elke avond wel in Café Weemoed te vinden is, is zo iemand. Ook ben ik hier in contact gekomen met Caribische bands. Wist je dat veel carnavalsmuziek zijn oorsprong in Caribische muziek vindt? Amazing! Een andere muzikant die mij inspireert is Jacques Mees, de Bob Dylan van Tilburg. Ik moet ook denken aan Ferdie Lancee van Studio Chateau. Dat was een geluidsstudio aan de Goirkestraat waar veel muzikanten kwamen om muziek op te nemen en te jammen. Wat een geweldige plek in Tilburg was dat! Noorderlicht was ook zo’n fijne plek die er helaas niet meer is.”

Waar droom je nog van?
“Ik heb nog grote dromen. Men noemt mij de ‘culturele ambassadeur van Tilburg’. Ik zou daarom ook graag een Peto’s Music festival organiseren met mijn vrienden uit de muziek maar de toekomst is niet te voorspellen. Doe wat je lief hebt en dan komt het goed is mijn motto en dat is ook wat ik anderen leer. Wat kun je goed? Geef dat dan aan de mensen.”